روش تمیز کردن کفش های ایمنی
از ضروری تری لوازم حفاظت فردی در محیط های کاری برای کاهش خطرات فیزیکی کفش های ایمنی یا پوتین های کاری می باشد . این کفش ها به منظور محافظت از پاهایمان به کار برده می شوند و در نتیجه نگهداری مداوم و تمیز کردن آن ها به منظور سالم و امن نگه داشتن پاهایمان ضروری می باشد . برای جلوگیری از کاهش اثر بخشی کفش های ایمنی به منظور محافظت از پاها تمیز کردن و مراقبت از آن ها از نکات مهم و قابل توجه می باشد .
تمیز کردن انواع کفش چرم
-
روش تمیز کردن چرم طبیعی:
چرم به دلیل مقاومت بالایی که در برابر ساییدگی و پاره شدن دارد و همچنین به دلیل انعطاف پذیری زیاد ، در قسمت های بیرونی کفش های ایمنی به کار برده می شود و می توان گفت که از محبوب ترین مواد به شمار می رود . در کفش های ایمنی که از چرم طبیعی در آن ها استفاده می شود همچنین امکان جذب رطوبت و تهویه ی جزئی هوا برای خشک نگه داشتن و راحتی پا در طول روز وجود دارد .
برای مراقبت از کفش های ایمنی با چرم طبیعی همواره لازم است تا از خشک بودن کامل کفش مطمئن شوید . سپس می توانید به وسیله ی برس کفش ، تمامی سطوح آن را از گرد و غبار و مواد چسبنده و … تمیز نمایید . پس از تمیز کردن سطح کفش ، واکس یا سایر موادی که مخصوص چرم می باشذد را با استفاده از پارچه ای نرم بر روی آن بمالید و تا زمانی که واکس در تمامی سطوح کفش پخش شود و لکه ها و آلودگی های کفش از بین رود این کار را ادامه دهید . سپس باید کفش را در هوای آزاد قرار دهید تا کاملا خشک شود . روغن ها یا موادی وجود دارند که موجب براقیت کفش می شوند و پس از واکس زدن می توانید از آن ها برای براقتر کردن کفش استفاده نمایید . این روغن ها بسیار شبیه به وازلین می باشند و بر پایه پالمیتولئیک اسید می باشند . پس از انجام مراحل گفته شده می توانید برای مراقبت از کفش در برابر لکه های ناشی از برف و باران و افزایش مقاومت آن ها در برابر نفوذ آب از اسپری ضد آب استفاده نمایید .
در صورتی که بر روی چرم لکه ی خون یا اوره یا لکه های چربی وجود داشته باشند برای رفع آن ها می توانید پارچه ای را به محلول آب ، صابون نرم و مقداری سرکه آغشته نموده و اقدام به تمیز کردن محل مورد نظر نمایید . پس از انجام این کار دقت کنید که برای خشک کردن کفش نباید آن را در معرض مستقیم نور آفتاب و حرارت قرار دهید .
-
روش تمیزی کردن چرم مصنوعی
در تولید کفش ایمنی از مواد مصنوعی همچون چرم مصنوعی نیز استفاده می شود . برای ایجاد شباهت بین چرم مصنوعی و طبیعی رویه ی چرم مصنوعی از مواد شیمیایی تشکیل می شود و می توان آن را نیز در برابر رنگ پریدگی و چروک شدگی محاففظت کرد و موجب افزایش مقاومت آن ها در برابر نفوذ آب شد .
بنابراین در مراقبت از کفش ایمنی با چرم مصنوعی توصیه می شود تا به وسیله ی یک برس یا پرچه نرم رویه ی آن را از هر گونه لکه و آلودگی پاک کنید و سپس به وسیله محلول صابون ملایم و آب سرد ، رویه ی آن را بشورید . پس از انجام این کار و شستن کفش آن را در معرض هوای آزاد قرار دهید تا خشک شود . دقت نمایید که در کفش های با چرم مصنوعی گرمای هوا تاثیر مثبت بر ساخت و ساز آن ها می گذارد .
-
نحوه تمیزی کردن جنس جیر
نوع دیگری از چرم که در کفش های ایمنی به کار برده می شود جیر می باشد که لایه ی رویی آن غیر براق و با پرداخت خاص می باشد و معمول نرم تر از چرم معمولی و دارای مقاومت کمتر نسبت به آن می باشد و به همین دلیل نیز مراقبت و نگهداری از آن نیز نیاز به حساسیت بیشتری دارد .
برای نگهداری کفش ایمنی جیر در ابتدا لازم است تا به وسیله ی برس کفش مخصوص جیر ، هر گونه آلودگی از قبیل گرد و غبار و نمک و … را از آن پاک نمود . در مرحله ی بعد می توانید جوش شیرین یا همان محلول رقیق بی کربنات سدیم را بر روی سطح جیر و لکه های باقی مانده بزنید و اجازه دهید تا در طول شب جذب جیر شود . سپس در روز بعد آن را به وسیله پارچه ای تمیز نمایید و جوش شیرین را از سطح آن پاک نمایید . محلول های براق کننده ای که بر روی چرم طبیعی به کار برده می شوند قابلیت کاربرد در روی جیر را ندارند زیرا موجب جذب و نفوذ گرد و خاک در درون پرزهای جیر می شوند .
-
روش تمیز کردن جنس لاستیک
در ساخت کفش های ایمنی از لاستیک نیز استفاده می شود . کفش های ایمنی لاستیکی به دلیل این که لاستیک عایق مناسبی می باشد در برابر جریان های الکتریکی مقاومت زیادی از خود نشان می دهند و بسیاری از ویژگی های جذب ضربه را نیز دارند . با وجود اینکه لاستیک از مقاومت زیادی برخوردار می باشد و عایق بسیار خوبی به شمار می رود اما دارای معایبی نیز می باشد که اگر به صورت مرتب و دقیق تمیز کاری نشوند امکان دارد باعث ناراحتی پا شوند . در کفش های لاستیکی امکان تنفس و تهویه هوا وجود ندارد و این امر می تواند موجب محدودیت حرکتی شود .
کفش های ایمنی لاستیکی همچنین مقاومت بالایی در برابر نفوذ آب دارند و افرادی که در محیط های کاری مرطوب مشغول می باشند با استفاده از این کفش ها می توانند در طول روز پاهای خود را خشک نگه دارند .
در مورد مراقبت و نگهداری این کفش ها باید گفت که تمیز کردن کفش های ایمنی لاستیکی بسیار راحت تر می باشد و می توان از فشار بالای آب استفاده کرد و برای از بین بردن لکه های سخت و کثیف محلول جوش شیرین را بر روی آن ها به کار برد . فشار آب بالا موجب می شود تمامی گل و لای و آلودگی ها از روی کفش پاک شود و جوش شیرین نیز لکه های باقی مانده را حذف می نماید . در هنگام تمیز کاری این کفش ها دقت نمایید تا آب به داخل کفش ها وارد نشود زیرا امکان دارد به داخل کفش آسیب بزند . بعد از پاک کردن آلودگی ها و لکه ها می توانید کفی کفش را به وسیله ی یک برس سخت از سنگریزه و شن تمیز کرده و علائم خراشندگی باقی مانده را به وسیله ی روغن زیتون از بین ببرید . پس از انجام همه ی این موارد کفش را در معرض هوا قرار دهید تا خشک شود .
توصیه ی نهایی متخصصین پای ارا:
برای خرید کفش ایمنی قبل از هر اقدامی لازم است تا شرایط محیط کاری و محل مورد نظر بررسی شود و سپس با توجه به آن اقدام به خرید نمود . پای ارا توصیه می کند که در محیط های روغنی ، مرطوب و گلی از کفش های ایمنی که از چرم جیر یا نبوک تولید شده اند استفاده نشود . علاوه بر این در محیط هایی که مستعد رشد آنزیم و باکتری می باشند و احتمال آسیب رسانی به ساختار کفش وجود دارد استفاده از چرم طبیعی که ماهیت پروتئینی دارد نیاز به حساسیت و مراقبت بیشتری دارد .
دقت نمایید که در صورتی که کفش های چرمی به صورت مکرر خیس شوند امکان دارد به راحتی ترک خورده و پوسته ی آن ها خشک شود بنابراین در صورتی که مجبور باشید تا کفش های ایمنی را مدت زمان بیشتری درون آب قرار دهید در این صورت بهتر است تا کفی طبی کفش را جدا کنید و داخل آن را از روزنامه پر نمایید . قرار دادن روزنامه در داخل کفش ایمنی در زمان هایی که از کفش استفاده نمی کنید موجب می شود تا آب و رطوبت کفش سریع تر جذب گردد .